Nyhed

Demokratiet undergraves med ny irsk traktat-afstemning

"Vi spurgte vælgerne igen, da de stemte nej i 1992. Men – hæ - vi spørger selvfølgelig ikke igen, hvis de stemmer, som vi vil have det", virker det til at udenrigsminister Per Stig Møller siger til den irske statsminister Brian Cowens store morskab på EU-topmødet den 15.-16. oktober. Foto: Det Europæiske Råd

En komite i det irske parlament har netop afleveret en rapport til den irske regering omkring Irland og Lissabon-traktaten, som den irske befolkning afviste ved folkeafstemningen i juni, hvor 53,4 pct. stemte nej. Rapporten anbefaler, at der gennemføres en ny folkeafstemning og en række undtagelser på spørgsmål om f.eks. abort og neutralitet i forhold til militære konflikter.

- Det er mildt sagt groft. EU og EU-begejstrede regeringer respekterer ganske simpelt ikke et nej. Demokratiet – og EUs egne spilleregler – undergraves gang på gang, udtaler Ditte Staun, som er Ditte Staun, talsperson og en af spidskandidaterne for Folkebevægelsen mod EU.

- I følge EUs regler er traktaten død, når ikke alle medlemslande godkender den. Og så er det EU der skal finde en løsning. Men i stedet gør EU det til den irske regerings ansvar. Og den irske regering vil nu formentlig gøre som EU-glade danske regeringer har for praksis: Blive ved med at spørge befolkningen, til de får det svar, de vil have.

PDF - 470.2 kb

Læs rapporten "Ireland’s future in the European Union: Challenges, Issues and Options" - klik på pdf-ikonet til højre

Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:
Ditte Staun, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 25 60 62 33 / e-mail: ditte@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / e-mail: ib@folkebevaegelsen.dk

Læs mere på Folkebevægelsens hjemmeside – www.folkebevaegelsen.dk