Blog

Demokrati


Debatindlæg af Ditte Staun i Nordjyske Stiftstidende 25. maj 2009

Medlem af Europa-Parlamentet Johannes Lebech (R) mener ikke, det er et demokratisk problem, at 80-90 procent af lovene kommer fra EU (20.5.2009). Det er, fordi medlemmerne af EU-parlamentet er folkevalgte, mener han og glemmer, at under halvdelen af danskerne stemmer til EU-valgene.

Ser vi på de andre lande, er vi nede på en opbakning til EU-parlamentet på under en tredjedel. Det undrer ja-siden, men det undrer ikke Folkebevægelsen.

For det første vil EU ikke respektere den mest direkte af alle demokratiske processer, nemlig folkeafstemninger. Hvad enten det er danskere, franskmænd, hollændere eller irere, der sætter hælene i over for centraliseringen af magt. For det andet skal hver enkelt vælger dele sin stemme med 400 mio. andre mod fire mio. vælgere til folketingsvalgene. For det tredje giver det slet ikke mening at skifte politikerne ud.

De 13 danskere i EU-parlamentet er ellers på tværs af partiskel enige om at fjerne landbrugsstøtten, aflyse rejsecirkusset og sætte en stopper for hormonforstyrrende stoffer i sutteflasker, men flertallet blandt de øvrige 772 Europa-Parlamentsmedlemmer forhindrer det. At de nationale parlamenter kan få lov til at give Kommissionen et gult kort, råder ikke bod på et så graverende fravær af demokrati.